Aandacht graag voor het cookie- en privacybeleid van uw website
Uitgerekend een website voor juridisch nieuws, “van, voor en over rechtsbeoefenaars” was de eerste website die door de Geschillenkamer van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) beboet werd voor inbreuken tegen de GDPR. Niettegenstaande de betrokken onderneming in de loop van het onderzoek haar policy aanpaste, werd een boete van 15.000 euro uitgeschreven. Kan het u ook overkomen?
Lees meer

Nieuw invorderingswetboek en de inhoudsplicht ten aanzien van aannemers
Op 1 januari 2020 trad het ‘Wetboek van de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen’ in werking. Dit nieuwe wetboek verzamelt en uniformeert de minnelijke en gedwongen invordering van fiscale en niet-fiscale schuldvorderingen.
Lees meer

Geen dividenden ten nadele van de schuldeiser in de BV
Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) voerde de BVBA af en voerde de BV in. De BV blinkt uit in soepelheid bijvoorbeeld qua minimumkapitaal (is er niet) en stemrecht (geen, 1 per aandeel, meerdere per aandeel). Maar voor dividenduitkeringen gelden wel wat voorwaarden.
Lees meer

Geen aangifte vennootschapsbelasting: hogere boetes
Een vennootschap die geen aangifte indient, wordt belast op een forfaitair bedrag dat door de wet wordt bepaald. Bovendien is er een boete verschuldigd die hoger wordt als het meer dan één keer gebeurt. Wanneer is er sprake van recidive in dit geval?
Lees meer

Onderhoudsgeld naar het buitenland
Onderhoudsgelden zijn, onder voorwaarden, aftrekbaar ten belope van 80% van het uitgekeerde bedrag. Waar de genieter gevestigd is, is eigenlijk zonder belang voor de aftrekbaarheid. Maar als die genieter in het buitenland zit, dan spelen er andere verplichtingen.
Lees meer

Interestloos uitstel van betaling: disconto niet aftrekbaar
Als een vennootschap een actief koopt en de betaling spreidt in de tijd, dan zou je verwachten dat ze daarvoor aan de verkoper een rente moet betalen. Als dat niet het geval is, dan bespaart ze dus geld. Dit is het ‘disconto’. De boekhoudkundige waarde van het actief is de aanschaffingsprijs min dit disconto. Maar fiscaal mag je het disconto niet meer aftrekken … met dank aan de hervorming van de vennootschapsbelasting.
Lees meer

Belastingvrije loonbonussen: grensbedragen
Eind 2007 werd een wettelijk kader gecreëerd dat werkgever toelaat om, vrij van belastingen en RSZ-bijdragen, zogenaamde niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen toe te kennen. Er zijn wat voorwaarden na te leven en er is ook een grensbedrag. Recent werd het grensbedrag voor 2020 bekendgemaakt.
Lees meer

Dividenden: enkel als het kan
Eén van de belangrijke hervormingen uit het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) is de zogenaamde dubbele uitkeringstest. BV’s en CV’s mogen enkel nog maar dividenden uitkeren als de netto-actieftest en de liquiditeitstest een positief resultaat geven. Voor NV’s geldt enkel de netto-actieftest.
Lees meer

Voordelen alle aard: Wat als het reële voordeel kleiner is dan het forfaitaire?
Als u als bedrijfsleider een lening krijgt van uw eigen vennootschap, dan kijkt de fiscus of de interest die u betaalt, marktconform is. Die marktrente wordt jaarlijks vastgelegd. De vraag is of het forfaitair berekende voordeel zonder meer geaccepteerd moet worden.
Lees meer

Vlaams regeerakkoord over erfbelasting en schenkbelasting
Het Vlaams regeerakkoord bevat een aantal nieuwigheden inzake erf- en schenkbelasting. Concrete, harde voorstellen zijn er nog niet: van politieke beslissing tot effectieve wetgeving kan soms even duren…
Lees meer

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  [27]  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  57  58  59  60  61  62  63  64  65  66  67  68  69